DARICA ASLAN ÇİMENTO MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ SEKTÖREL MÜKEMMELİYET MERKEZİ
Öğretmen-yönetici hareketlilik programı, başarısı ya da uygulamalarıyla ön plana çıkan eğitim kurumlarının sahip olduğu tecrübe ve bilginin diğer eğitim kurumları ile paylaşılması amacıyla düzenlenen öğretmen ziyaret programlarıdır. Öğretmen-yönetici hareketlilik programı faaliyetlerinin yaygınlaşmasıyla öğretmenlerin karşılıklı olarak mesleki uzmanlık bilgilerinin artırılması, fark yaratan eğitim kurumlarındaki iyi uygulamaların paylaşılması, öğrencilerin öğrenmeye yönelik ihtiyaçları gözetilerek öğretmenler arası mesleki gelişim fırsatlarının artırılması hedeflenmektedir.
Öğretmenlerin motivasyonunu olumlu yönde etkileyen, mesleki anlayışı derinleştiren, eğitsel faaliyetleri planlama, gözden geçirme ve iyileştirme fırsatları sağlayan bu programın (Boylan, Wolstenholme, Maxwell, Demack, Jay, Reaney & Adams, 2019) öğretmenlerin mesleki gelişimine katkı sağlaması beklenmektedir. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (2010), öğretmenler arasında hareketliliğin farklı amaçlarını aşağıdaki şekilde ifade etmiştir:
● Öğretmenlerin başka eğitim kurumların bünyesinde bilgi akışına katılmasını ve bu bilgilerin kullanımlarıyla ilgili örtük bilgilere, yeni fikirlere ve teknolojilere
ulaşmasını sağlamak,
● Diğer eğitim kurumlarının öğretim ve idari uygulamalarını gözlemlemek ve karşılıklı öğrenme yoluyla mesleki gelişim sağlamak,
● Ev sahibi eğitim kurumunun okul kültüründe öne çıkan mesleki yeterlikleri gözlemlemek, benimsemek ve hareketlilik programından dönüşte bu yeterlikleri kendi kurumunda da yaygınlaştırmak.
Öğretmen-yönetici hareketlilik programı ile yerinde ve uygulama temelli bir program yoluyla öğretimde standartların yükseltilmesi hedeflenmiştir. Hareketlilikten faydalanan öğretmenin, fark yaratan eğitim kurumlarının temel özelliklerini ilk elden görmesi, tecrübe etmesi ve gözlemlediği iyi uygulamaları kendi okuluna taşıması beklenmektedir. Öğretmenlerin bu ziyaretlerle; başarıyı sağlayan unsurları, örnek çalışmaları, ziyaret ettikleri okulun geliştirdiği olumlu kültürü kendi gözlem ve deneyimleriyle özümsemesi ve kazanımlarını kendi okuluna aktarması beklenmektedir.
Öğretmen-Yönetici Hareketlilik Programının Yapı ve İşleyişi
Öğretmen-yönetici hareketlilik programına alınacak okullar, Bakanlık ilgili birimleri tarafından belirlenerek Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğüne iletilir. Liste, Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü tarafından makam onayına sunulur. Makam onayı ile kesinleşen okulların listesi ile okulların hangi alanlarda ziyarete açılacağı, ziyaretin süresi ve ziyarete açılan okulun kriterleri ÖBA üzerinden ilan edilir. İlgili hareketlilik programlarına başvurular ÖBA üzerinden yapılmakta olup başvurular okul müdürlüğü, il/ilçe millî eğitim müdürlükleri ve son aşamada Bakanlık tarafından hareketlilik programı için ayrılan kontenjan ve değerlendirme kriterleri kapsamında değerlendirilir. Onaylanan ziyaret programları onayda yer alan planlama doğrultusunda gerçekleştirilir.
Hareketlilik programına katılan öğretmen, ziyaretinde elde ettiği bilgiyi raporlaştırarak Öğretmen-Yönetici Hareketlilik Programı Ziyaret Raporu’na işler. Ayrıca gözlem ve deneyimlerini okul idaresi ve zümresi ile paylaşır. Öğretmen-yönetici hareketlilik programının sağlıklı yürümesi için ziyaret edilen okul tarafından gerekli tüm tedbirler alınır. Programa alınan okul, öğretmen-yönetici hareketlilik programından en yüksek derecede faydalanıldığından emin olmak adına atölyeler, zümre çalışmaları, katılımcı veya katılımcı olmayan gözlem çalışmaları ve materyal kullanımı yoluyla iyi örnek paylaşımı için faaliyetler düzenler.
Hareketlilik programında ziyarete açılacak okulların üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi beklenmektedir. Ziyarete açılacak okulların hareketlilik programına katılacak öğretmen ya da okul yöneticileri ile iletişime geçmesi; katılımcıların konaklama ve rezervasyon işlemlerine destek olması gereklidir. Ziyarete açılacak okullar, ziyaret programı süresi dâhilinde yapacağı işleri önceden planlar. Ziyaret programının ilk günü, okul ve ziyarete konu olan program hakkında katılımcılara genel bilgilendirme yapar. Sürecin sağlıklı yürütülebilmesi için okulun tüm personeli, ziyaret programının amacı, süresi ve önemi konusunda bilgilendirilir. Ziyaret programı sürecinde, hareketlilik programına katılan öğretmen ve okul yöneticilerinin istedikleri zaman danışabilecekleri bir rehber belirlenir. Hareketlilik programında ziyarete açılan okul, ziyarete açılan program ve planlamalar doğrultusunda ziyaret sürecinin yürütülmesini sağlar. Herhangi bir olumsuzluk yaşandığında Bakanlıkla irtibata geçer.
Hareketlilik programına katılan öğretmen ve yöneticiler ziyaret ettikleri okulun tüm kurallarına uyar, okulun açık olduğu süre boyunca okulda bulunur ve programı aksatmadan takip eder.